HTML

vinológus

Milyen a jó bor? Mit érdemes inni? A vinológus a kóstolt borok informatív leírásával és átlátható pontozással segít abban, hogy rátalálj olyan igényes borokra, amelyek megfelelnek az ízlésednek.

Állandó oldalak

Archívum

A borok pontozása

2013.04.06. 02:22 :: Varsányi Benedek

Általános

A vinológus blogon a borok (illetve pezsgők) értékelése 100 pontos rendszerben, kategóriánként (száraz fehérbor, rozé, és vörösbor, fehér pezsgő, desszertbor) részben eltérő módszerrel történik.

A borok pontszáma minden kategóriában 40-ről indul, ehhez adódnak hozzá a bornak a kóstolás során érzékelt jellemzői alapján további pontok.

(A "[]"-be tett jellemzők nem rendelkeznek önálló pontértékkel.)

Kategóriák

Fehérbor

Látvány

  • tisztaság: tükrös, csillogó: 2; tiszta, átlátszó / szűretlen: 1;  opálos, zavaros: 0.
  • [CO2, feltapadás: maradék CO2; elhanyagolható feltapadás; közepes]
  • színárnyalat: citrom / arany: 2; zöldes citrom: 1; borostyán: 0. [színintenzitás: halvány; közepes; mély.]

Illat

  • illat intenzitása: kifejezett: 2; közepes: 1; visszafogott: 0.
  • illatjegyek: csak kellemes, illetve semleges: 2; kellemes és kellemetlen is / csak semleges: 1; csak kellemetlen, illetve semleges: 0.
  • illat összetettsége: összetett illat: 2; (egyéb: 0).
  • illat tisztasága, egészsége: tiszta, egészséges: 3; bizonytalan: 0; hibás: -2.

Ízlelés

  • egyensúly: egyensúlyos, harmonikus: 12; könnyű, egyensúlyos / testes, egyensúlyos: 10; friss, élénk / telt / tüzes: 7; savhangsúly / kemény / nehéz / meleg / jellegtelen /erőtlen: 0; sav túlsúly / alkoholos, édeskés / lapos / vékony: -2.
  • test: könnyű / közepes / telt / testes: 2; vékony: 0.
  • [szárazság: száraz; off-dry; félszáraz; félédes]
  • [sav: alacsony; közepes; élénk; magas]
  • [alkohol: alacsony; közepes; közepesen magas; magas]
  • íz intenzitása: kifejezett: 3; közepes: 2; visszafogott: 0.
  • íz hossza: hosszú: 3; közepes: 1; rövid: 0.
  • ízjegyek: csak kellemes, illetve semleges: 3; kellemes és kellemetlen is / csak semleges: 1; csak kellemetlen, illetve semleges: 0.
  • íz összetettsége: összetett íz: 3; (egyéb: 0)
  • íz tisztasága, egészsége: tiszta, egészséges: 6; bizonytalan: 0; hibás: -2.

Összegzés

  • fajtajelleg: jellegzetes: 2; részben jellegzetes: 1; nem jellegzetes: 0.
  • termőhelyi jelleg: jellegzetes: 2; részben jellegzetes: 1; nem jellegzetes: 0.
  • érettség, fejlettség: fejlődő / érett: 2; fáradt: 0.
  • mennyire tetszik: 0-9.

Rozé

Látvány

  • tisztaság: tükrös, csillogó: 2; tiszta, átlátszó / szűretlen: 1;  opálos, zavaros: 0.
  • [CO2, feltapadás: maradék CO2; elhanyagolható feltapadás; közepes]
  • színintenzitás: közepes / mély: 2; halvány: 1. [színárnyalat: rózsaszín; lazacszínű; narancs; piros]

Illat

  • illat intenzitása: kifejezett: 3; közepes: 2; visszafogott: 0.
  • illatjegyek: csak kellemes, illetve semleges: 3; kellemes és kellemetlen is / csak semleges: 1; csak kellemetlen, illetve semleges: 0.
  • illat összetettsége: összetett illat: 2; (egyéb: 0).
  • illat tisztasága, egészsége: tiszta, egészséges: 3; bizonytalan: 0; hibás: -2.

Ízlelés

  • egyensúly: friss, egyensúlyos: 12; friss, élénk: 10; strukturált / telt / simulékony: 7; savhangsúlyos / lapos / tüzes / kemény / vékony: 0; sav túlsúly / nyers / fanyar / alkoholos, édeskés: -2.
  • test: könnyű / közepes / telt / testes: 2; vékony: 0.
  • [szárazság: száraz; off-dry; félszáraz; félédes]
  • [sav: alacsony; közepes; élénk; magas]
  • [alkohol: alacsony; közepes; közepesen magas; magas]
  • íz intenzitása: kifejezett: 3; közepes: 2; visszafogott: 0.
  • íz hossza: hosszú: 3; közepes: 1; rövid: 0.
  • ízjegyek: csak kellemes, illetve semleges: 3; kellemes és kellemetlen is / csak semleges: 1; csak kellemetlen, illetve semleges: 0.
  • íz összetettsége: összetett íz: 3; (egyéb: 0)
  • íz tisztasága, egészsége: tiszta, egészséges: 6; bizonytalan: 0; hibás: -2.

Összegzés

  • fajtajelleg: jellegzetes / részben jellegzetes: 1; nem jellegzetes: 0.
  • termőhelyi jelleg: jellegzetes / részben jellegzetes: 1; nem jellegzetes: 0.
  • érettség, fejlettség: érett: 2; fáradt: 0.
  • mennyire tetszik: 0-9.

Vörösbor

Látvány

  • tisztaság: tükrös, csillogó / tiszta, átlátszó / szűretlen: 2; opálos, zavaros: 0.
  • [CO2, feltapadás: elhanyagolható feltapadás; közepes; erős]
  • színárnyalat és színintenzitás: közepes vagy mély bíbor vagy rubin: 2; gránát / halvány bíbor vagy rubin: 1; mahagóni: 0.

Illat

  • illat intenzitása: kifejezett: 2; közepes: 1; visszafogott: 0.
  • illatjegyek: csak kellemes, illetve semleges: 2; kellemes és kellemetlen is / csak semleges: 1; csak kellemetlen, illetve semleges: 0.
  • illat összetettsége: összetett illat: 2; (egyéb: 0).
  • illat tisztasága, egészsége: tiszta, egészséges: 3; bizonytalan: 0; hibás: -2.

Ízlelés

  • egyensúly: egyensúlyos, harmonikus: 12; könnyű, egyensúlyos / telt / bársonyos: 10; friss, élénk / simulékony / tüzes / robosztus / strukturált: 7; vékony / alkoholos, édeskés / fanyar / nehéz / lapos / sovány: 0; savanykás / keserű, érdes / nyers: -2; savas / csipős, metsző: -4.
  • test: könnyű / közepes / telt / testes: 2; vékony: 0.
  • [szárazság: száraz; off-dry; félszáraz; félédes]
  • [sav: alacsony; közepes; élénk; magas]
  • [tannin: kevés; közepes sok; (illetve:) nyers, éretlen; karakteres, érésben lévő]
  • [alkohol: alacsony; közepes; közepesen magas; magas]
  • íz intenzitása: kifejezett: 3; közepes: 2; visszafogott: 0.
  • íz hossza: hosszú: 3; közepes: 1; rövid: 0.
  • ízjegyek: csak kellemes, illetve semleges: 3; kellemes és kellemetlen is / csak semleges: 1; csak kellemetlen, illetve semleges: 0.
  • íz összetettsége: összetett íz: 3; (egyéb: 0)
  • íz tisztasága, egészsége: tiszta, egészséges: 6; bizonytalan: 0; hibás: -2.

Összegzés

  • fajtajelleg: jellegzetes: 2; részben jellegzetes: 1; nem jellegzetes: 0.
  • termőhelyi jelleg: jellegzetes: 2; részben jellegzetes: 1; nem jellegzetes: 0.
  • érettség, fejlettség: fejlődő / érett: 2; éretlen / fáradt: 0.
  • mennyire tetszik: 0-9.

Fehér pezsgő

Látvány

  • tisztaság: tiszta, átlátszó: 1;  opálos, zavaros: 0.
  • CO2: kicsi buborékok: 1; nagy buborékok: 0.
  • színárnyalat: citrom / arany: 2; zöldescitrom: 1; borostyán: 0. [színintenzitás: halvány; közepes; mély.]

Illat

  • illat intenzitása: kifejezett: 2; közepes: 1; visszafogott: 0.
  • illatjegyek: csak kellemes, illetve semleges: 2; kellemes és kellemetlen is / csak semleges: 1; csak kellemetlen, illetve semleges: 0.
  • illat összetettsége: összetett illat: 2; (egyéb: 0).
  • illat tisztasága, egészsége: tiszta, egészséges: 3; bizonytalan: 0; hibás: -2.

Ízlelés

  • egyensúly: egyensúlyos, harmonikus / könnyű, egyensúlyos / testes, egyensúlyos: 8; friss, élénk / telt / édeskés: 5; savas / émelyítő / nehéz / tüzes: 1;  lapos: -2.
  • test: könnyű / közepes / telt / testes: 2; vékony: 0.
  • [szárazság: Brut Nature; Extra Brut; Brut; Extra Sec; Sec; Demi-Sec; Doux]
  • [sav: alacsony; közepes; élénk; magas]
  • [alkohol: alacsony; közepes; közepesen magas; magas]
  • íz intenzitása: kifejezett: 3; közepes: 2; visszafogott: 0.
  • íz hossza: hosszú: 3; közepes: 1; rövid: 0.
  • ízjegyek: csak kellemes, illetve semleges: 3; kellemes és kellemetlen is / csak semleges: 1; csak kellemetlen, illetve semleges: 0.
  • íz összetettsége: összetett íz: 3; (egyéb: 0)
  • íz tisztasága, egészsége: tiszta, egészséges: 6; bizonytalan: 0; hibás: -2.
  • pezsgés: intenzív: 2; visszafogott: 0; | kicsi buborékok: 1; nagy buborékok: -1; | tartós: 2; mulandó: 0.

Összegzés

  • fajtajelleg: jellegzetes /részben jellegzetes: 1; nem jellegzetes: 0.
  • termőhelyi jelleg: jellegzetes: 2; részben jellegzetes: 1; nem jellegzetes: 0.
  • érettség, fejlettség: fejlődő / érett: 2; éretlen / fáradt: 0.
  • mennyire tetszik: 0-9.

Desszertbor (fehér)  

(Hamarosan jön!)

Impresszum

A fenti pontszámítási módszert a Bor-Schola bortanfolyam elvégzését - és további szakirodalmi kutatómunkát - követően dr. Módos Mátyás és dr. Varsányi Benedek alakították ki.

(A "*"-gal jelzett jellemzők pontozásának meghatározásáért egyedül Varsányi Benedek felel.)

Visszajelzés

A vinológus blog céljai közé tartozik, hogy a borok minőségének értékelése minél hitelesebb módszerrel történhessen, ezért nagyon köszönöm, ha megosztja a közzétett borértékelési és pontozási rendszerrel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait!

E-mail küldése

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vinologus.blog.hu/api/trackback/id/tr365189985
süti beállítások módosítása